
Karar, aylık enflasyonun beklentilerin üzerinde gelmesinin ardından alındı.
Merkez Bankası, yüzde 8 olan zorunlu karşılık oranının yüzde 12’ye yükseltildiğini açıkladı.
Zorunlu karşılık oranı, bankaların topladıkları mevduatın belirli bir yüzdesini Merkez Bankası’nda tutmalarını zorunlu kılan bir düzenleme.
Genelde para arzını kontrol etmek, enflasyonu yönetmek ve finansal istikrarı sağlamak için bu araca başvuruluyor.
Oranın artırılması, bankaların kredi verme kapasitesini kısıtlarken, düşürülmesi ise kredi genişlemesini teşvik ediyor.
Merkez Bankası’nın resmi internet sitesi üzerinden yayınlanan açıklamada, “…Bankaların bir yıla kadar (1 yıl dahil) vadeli Türk Lirası cinsi yükümlülüklerinden; yurt dışı repo işlemlerinden sağlanan fonlar, yurt dışından kullanılan krediler, yurt dışı bankalar mevduatı/katılım fonu için zorunlu karşılık oranı yüzde 8’den yüzde 12’ye yükseltilmiştir,” dendi.
Karar, enflasyonun ocak ayında yüzde 5,03 yükselmesinin ardından alındı. Ocak ayında aylık enflasyonun yüzde 4,29 artacağı tahmin ediliyordu ancak rakam beklentilerin biraz üzerinde gelmiş oldu.
Bağımsız Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) verilerine göre ise yıllık enflasyon yüzde 81,01 olarak hesaplandı. Aylık bazda ise yüzde 8,22 artış kaydedildi.
Kira zam oranını belirleyen 12 aylık ortalama enflasyon yüzde 56,35 olarak gerçekleşti.
TÜİK’e göre, aylık bazda en yüksek artış gösteren ana grup yüzde 23,57 ile sağlık olurken, giyim ve ayakkabı grubunda ise fiyatlar aylık olarak yüzde 5,17 geriledi.
Yıllık olarak ise en yüksek artış yüzde 99,93 ile eğitim oldu. Eğitimi yüzde 68,90 ile konut, yüzde 55,02 ile sağlık takip etti.
Türkiye’nin 2024 yıl enflasyonu TÜİK tarafından yüzde 44,38 olarak açıklanmıştı. Aralık ayında enflasyon yüzde 1,03 ile son 19 ayın en düşük seviyesinde gelmişti.
Merkez Bankası (TCMB) yılın ilk Enflasyon Raporu toplantısını 7 Şubat’ta İstanbul’da gerçekleştirecek.
(Yukarıdaki yazı Euronews sitesinden alınmıştır.)
ZAFER ÖZCİVAN
Ekonomist-Yazar